Close
zašto imati web shop

Zašto imati web shop

Koji su razlozi i odgovori na pitanje zašto imati web shop donosimo u ovoj objavi kao jedne od glavnih prednosti držanja web shopa i razloga da biste uopće krenuli tim putem.

Za otvaranje web shopa potrebno je imati tvrtku ili obrt. Otvaranje web shopa ne zahtjeva majstorski ispit. U slučaju kada proizvodi ne idu direktno sa skladišta veleprodaje ili proizvođača moramo imati prijavljen skladišni prostor no u slučaju sjedišta moguće je sklopiti ugovor na manjoj kvadraturi sa vlasnikom prostora. Knjigovodstvene cijene se kreću sa 500kn mjesečno pa na više a u slučaju paušalnog obrta koštaju 500kn godišnje jednokratno. Dobar web hosting stvarno čini razliku i tu savjetujemo da se ne štedi a cijene se kreću od 100kn do 600kn godišnje za dijeljeni hosting koji može poslužiti svrsi.

Raspitajte se dobro za hosting servise jer na tržištu ima dosta pružatelja usluga koji su izvrsni za malu cijenu ali i onih skupljih sa kojima često dolazi i glavobolja. Izrada web stranice i izrada web shopa dva su povezana elementa jer često vuku jedan drugog. Dok ćete za kvalitetnu web stranicu morati izdvojiti i do 5000kn sa web shopom je stvar kompleksnija i ovisi o tehničkim mogućnostima samog shopa. Izrada web shopa košta od 10.000,00kn pa sve do 50 ovisno o kompleksnosti, pisanju koda i zahtjevu.

Ukoliko niste tvrtka od desetak zaposlenih koja usvaja strategiju prodaje na intrenetu i prilagođava poslovanje za web, vaš cjenovni rang trebao bi biti do 15.000,00kn za web rješenje koje će vas poslužiti. Fiskalizacija računa potrebna je uvođenjem kartičnog poslovanja i u radu sa gotovinom. Najjednostavniji način naplate na web shopu je putem elektroničkih narudžbi i slanjem ponuda za plaćanje preko trnsakcijskih računa, jednostavno rješenje koje na zahtjeva veće troškove.

Omogućavanje dostave sa web shopa uključuje ugovaranje usluga sa raznim službama no nije neophodno ukoliko želite imati veće kontrole troška dostave. Sve ovisi o vašem vremenu i strategiji pakiranja i slanja narudžbi krajnjim kupcima, postoji ugovaranje dostave direktno sa skladišta veleprodaje ili proizvođača no sve ovisi o ugovorenim uslugama i vašoj spremnosti na kompromise.

Ulazak u sustav pdv-a ne preporučamo tvrtkama početnicima ali želimo napomenuti da nakon 300.000,00kn prometa prema sili zakona tvrtka mora ući u sustav. Najvažnija stvar u držanju web shop-a je njegova vidljivost jer ako nitko ne zna za vas kako ćete prodavati na internetu. Web stranice poslovanja i web trgovina ovise o oglašavanju, raznim tehnikama marketinga, SEO optimizaciji, promidžbama i povećanju posjeta na web sjedište, ova stavka mora biti adekvatna i mora postojati cijelo vrijeme u postojanju web shop trgovine.

Činjenica je da e-trgovina iz godine u godinu samo raste i taj trend će se nastaviti. Najveći dio poslovanja na internetu događa se u maloprodaji i jednostavno širenje na tržište su upravo web trgovine kojima se dolazi do više klijenata i ostvaruje sve više prodaja.

Zašto imati web shop

Da biste imali visoke rezultate u pretragama upravo kada korisnici i potencijalni kupci pretražuju Internet, vaša prisutnost odnosno prisutnost web shopa osigurava informacije o proizvodima i uslugama. Jedan od čimbenika koji utjeću direktno na posjećenost i dosege je svijest o brendu. Opće poznato je postalo da se prije kupovine korisnici informiraju na internetu tako da pretražuju i traže dodatne podatke o poslovanju. Dio pretraga proizvoda pronađenih na vašem web shopu završi kao kupovina u fizičkoj trgovini ili poslovnici. Kupci se na prvu povezuju sa brendom i komuniciranim obilježjima.

Razlog zašto imati web shop je i u konstantnoj promociji proizvoda ili usluga koje su ostvarile tržišni uspjeh. Bez plaćanja marketinga i trošenja puno novca na oglašavanje najbolji proizvodi ili usluge mogu statički i vizualno privlačno biti objavljeni na web stranicama, time nudite korisnicima ono što žele i što će kupiti.

Direktne aktivnosti koje privlače klijente ali i omogućavaju vama istraživanje tržišta je dijeljenje probnih proizvoda. Slučajevi koji dopuštaju ekonomsku isplativost u dijeljenju uzoraka imaju višestruku korist u privlačenju klijenata u trgovinu ili slanju proizvoda dostavom radi povratnih informacija i prodaje. Promocija proizvoda i kataloga proizvoda otvara nove mogućnosti promocije brenda i povećava održivost poslovanja.

Zašto imati web shop eommerce koncept

eommerce koncept prodaje sa početnom stranicom

Povezanost brenda i obilježja poslovanja sa vizualnom slikom kvalitete i ponude ono je što kupci nose kao sliku na spomen tvrtke ili proizvoda u ponudi web shop-a. Klijent će vjerojatno željeti posjetiti vašu trgovinu, vjerojatno će htjeti dodirnuti proizvod svojom rukom no povezanost sa poslovanjem, uslugama i proizvodima stvoriti će kroz korištenje vaših digitalnih usluga.

Neizostavan dio web prodaje je mogućnost narudžbe online i korištenja dostave gdje je eliminirana potreba za odlaskom u trgovinu. Imati web shop znači biti konstantno dostupan i time direktno utjecati na povećanje Internet prodaje ali i prodaje u fizičkoj trgovini.

Razlog zašto imati web shop definitivno je i ušteda u korištenju poslovnog prostora jer za to uvećanje kupaca nije potrebno širiti fizički prostor. Korištenjem digitalnog marketinga utječemo na dvije vrste prodaje istih proizvoda uz manje troškove oglašavanja i zapošljavanja trgovaca. Optimiziranje prodaje i troškova uz zadržavanje rasta kalkulirani je trošak koji ne zahtjeva velika ulaganja. Oglašavanje i analitika pretraga proizvoda može vam pomoći u istraživanju tržišta koje se onda najlakše može svesti na ponudu koju kupci zapravo žele.

Jedan od očitih razloga prodaje na internetu je ponuda na Google tražilici. Spominjemo upravo tu tražilicu jer se najveći broj pretraga događa upravo na njoj. Razlog da se fokusirate na Google indeks je i taj što druge tražilice ukoliko nisu prve došle do vašeg sadržaja, vuku podatke sa Google pretraga kako bi i vašu ponudu, web shop, proizvode i usluge objavili u svoje indekse.

Internet su podaci i korištenje podataka. Praćenjem ponašanja kupaca, analitikom posjećenosti, registracija takozvanih okidača prodaje, ključne riječi koje vode na web shop i razni drugi pokazatelji se koriste za planiranje marketinških aktivnosti usmjerenih na ponudu koju kupac zapravo želi. Koristi se SEO optimizacija za organski promet (promet koji prirodno dolazi) no korištenjem i obradom prikupljenih podataka možemo raditi kvalitetne kampanje i iskoristiti prostore za koje prije nismo bili svjesni a u svrhu povećanja dosega i prodaje.