Close
seo optimizacija

Lokalni SEO Google 5 savjeta

Lokalni SEO je za bolje rangiranje na tražilicama i postoji SEO optimizacija za lokalni studio, tvrtku, prodajni prostor. Općenito poslovni korisnici trebali bi više pridavati pažnje SEO radnjama i boljem rangiranju u rezultatima pretraga.

 

Što je lokalni SEO?

Informacije kao što su opisi, društveni profili, veze i sadržaj koje poslužuju lokalne podatke za određeno područje i koriste se u pretraživanjima. Lokalni SEO su dakle podatci koji daju informacije o fizičkoj lokaciji za određeno područje (prostor, ulica, kvart ili mjesto, grad, država). Pružanjem informacija na različitim mjestima o lokalnoj tvrtki i prostoru želimo utjecati na bolji prikaz u pretraživanjima, u tu svrhu koristi se SEO optimizacija.

 

Lokalni SEO >> kako napraviti bolju seo optimizaciju

Svrha za lokalni seo je promocija i pružanje informacija o proizvodima i uslugama koje nudi fizička lokacija i koje kupci mogu kupiti ili ostvariti dolaskom na lokaciju.

U nastavku provjerite kako napraviti bolju seo optimizaciju.

 

Poslovna lokacija jednako je jedna web stranica

Kako biste najbolje istaknuli sadržaj za lokacije, pružite svakoj lokaciji posebno njenu web stranicu i pripadajuće podatke kao što su brojevi telefona i mobitela, adresa lokacije i njeno ime.

Optimizacija web stranica uz opis usluga i proizvoda trebala bi slijediti podatke koji su upisani svuda na Internetu.

 

Lokacija na prikazu Google karte

Iskoristite prikaz lokacije na Google maps-u kako biste podigli lokaciju u pretragama i pružili svojim korisnicima dodatne mogućnosti. Osim što će pretraživači točno evidentirati mjesto pod određenim ključnim riječima, otvoriti će se i mogućnosti korištenja gps podataka koji mjere udaljenosti od klijenta i poslovnice ili navigiraju kupce na točan geografski prostor.

Lokalni seo za ostvari mjere poslovni plan

Lokalni seo za ostvari mjere poslovni plan

Slike lokacije

Optimizacija slika za web osim kompresije znači i koristiti meta podatke. Pružite korisnicima i posjetiteljima web stranica i direktorija kao što je Google My Business optimizirane slike koje sadrže ključne informacije u nazivu samog filea slike i opisima.

 

„HINT“ – Moguća je manipulacija ključnih riječi u kombinaciji sa opisom i nazivom lokacije unutar meta podataka fotografije što bolje rangira lokaciju na kartama i pretragama.

 

Backlink na web stranicama

Jedan od dokaza relevantnosti vaše web stranice a time i vašeg poslovanja povratne su veze odnosno linkovi koji vode nazad na vašu stranicu sa drugih relevantnih stranica. Povratni linkovi su bitni jer tražilice gledaju na backlink tako da pridaju veću važnost vašem sadržaju. Ukoliko određena web stranica sa sadržajem ima veću količinu povratnih veza tražilica kao Google rangirati će web stranicu bolje u rezultatima pretraga.

 

Uspostavite kontakt sa drugim web stranicama na Internetu

Lokalni SEO podrazumijeva da ste svjesni utjecaja povratne veze i da razumijete korist od backlinka.

Stupite u kontakt sa web stranicama ili blogovima koji pišu o vašoj industriji ili se bave sličnim temama. Pokušajte dogovoriti razmjenu linkova ili sadržaja prema vašim web stranicama, ovo može biti redovna aktivnost marketing agencije ili samostalna aktivnost.

Kod povratnih veza dosta je bitno da to nisu veze sa nekvalitetnih stranica koje mogu učiniti kontra efekt, isto tako kupnja većih količina povratnih veza nije pametna jer upravo na taj način i dobijete hrpu nekvalitetnih linkova.

 

Upišite se u lokalni imenik

Web direktorij poput www.hr direktorija sa dobrim autoritetom odličan je izvor backlinka sa podacima o vašem poslovanju i ključnim riječima.

 

Posebna web stranica za svaku uslugu

Jedna od dobrih SEO strategija uključuje vaše proizvode i usluge koji bi isto trebali imati zasebne web stranice sa podatcima za lokalni SEO što uključuje podatke o fizičkoj lokaciji i dodatnim informacijama. Sadržaji sa kombinacijom podataka o lokaciji i usluzi spojeni unutar jedne web stranice podižu stranicu u rezultatima pretrage. Povezanost proizvoda i usluga sa lokacijom je upravo ona pretraga koju kupci koriste. Ključne riječi iz pretrage dobro je uključiti u naziv stranice sa uslugom ili proizvodom na kojoj se nalaze podatci o lokaciji i gdje su upravo riječi korištene u pretragama postavljene po sadržaju stranica.

 

Dodano – Pogledaj objavu Što je SEO optimizacija

 

Responzivni dizajn i web stranice prilagođene za mobilne uređaje

Veliki dio Internet prometa i pretraga otpada na surfanje pametnim uređajima. Korisnici Interneta iz praktičnog razloga danas koriste više mobitele i smartfone a upravo za te korisnike tražilice rangiraju bolje stranice koje su prilagođene za prikaz na tim uređajima.

Jedini čimbenici koji imaju veliki utjecaj na rangiranje a izdvojili bismo ih su: korisničko sučelje i jednostavnost snalaženja kada se pretražuje stranica, jednostavan sadržaj, korištenje fontova za čitanje i brzina učitavanja stranica koja je jedan od velikih rank faktora.

 

Optimizirajte fotografije za web

Spomenuli smo da je optimizacija slika jedna od seo strategija za lokalni seo, koju je poželjno iskoristiti za pretrage usluga i proizvoda.

Slike se prikazuju u Internet pretragama i imaju direktan utjecaj na klijente. Kako bi vaše slike bile prikazane u rezultatima na tražilicama poželjno je dodati opis slike u kojemu se koriste ključne riječi za lokaciju, proizvode i usluge. Ukoliko korisite popularne cms sustave, pod opcijama slika iskoristite sve mogućnosti za pružanje podataka kao i alt naziva, opisa i naslova.

Upogonite optimizaciju slika kompresijom bez degradiranja kvalitete za brže učitavanje stranica na slikama.

 

„HINT“ – naziv datoteke sa ključnom riječi ima utjecaj na rank u pretragama tražilica.

 

Prioritet seo optimizacije vaše poslovnice ili prostora trebale bi biti ove seo taktike, investiranje u lokalni seo je isplativ. Optimiziranjem web stranica za lokalne pretrage tvrtka je dostupnija većem broju klijenata a vaše poslovanje dugoročno kvalitetno oglašavano.